Bons resultats dels primers fàrmacs epigenètics contra la leucèmia

Més de 400 investigadors han participat a la primera 'Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer' de B·Debate i l'IMPPC. La propera edició, el 2014, l'organitzarà l'Idibell

Marcus Buschbeck (IMPPC), Enric Banda ("la Caixa"), Montserrat Vendrell (Biocat) i Manuel Perucho (IMPPC).
24/11/2013

Barcelona ha estat la capital de la recerca en epigenètica i càncer durant dos dies. Més de 400 investigadors d'arreu del món han participat a la Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer: Challenges, Opportunities and Perspectives organitzada per B·Debate i l’Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer (IMPPC), els dies 21 i 22 de novembre, on s'han discutit les possibilitats d’explotar el coneixement d'aquest camp per al desenvolupament de nous tractaments contra el càncer.

Els canvis epigenètics poden ser induïts per diversos factors externs com són els ambientals, l’edat o el tipus d’alimentació. Uns factors que poden provocar canvis en la cromatina, que és el conjunt d’ADN i proteïnes que es troben en el nucli de les cèl·lules i que constitueixen els cromosomes d’aquestes. Alguns d’aquests canvis són provocats per l’addició o pèrdua del grup químic metil, el que es coneix com a metilació o desmetilació. El Dr. Manuel Perucho, colíder científic d’aquest B·Debate, posa com a exemple el càncer de còlon, un dels que provoca més morts, on es veu que com més desmetilació, més recaiguda en la malaltia.

Molts dels enzims que poden modificar la cromatina ja han estat identificats i caracteritzats. El repte ara és aprofitar aquest coneixement per crear noves eines que ajudin a millorar la predicció del risc a patir càncer, el diagnòstic i l'ús de marcadors de pronòstic i la selecció de la teràpia més eficaç.

Tractaments epigenètics contra el càncer

Els primers resultats demostren la idoneïtat i viabilitat de la generació d'eines basades en el coneixement epigenètic. Les alteracions de la cromatina ja han demostrat ser molt valuoses com a marcadors de diagnòstic i necessiten d'un major desenvolupament en proves adequades per a l'ús clínic. Els primers fàrmacs contra el càncer dissenyats racionalment han començat a mostrar resultats en els últims anys. Casos ben coneguts són l’Herceptin per al càncer de mama o el Gleevec per algunes neoplàsies hematològiques. Segons el Dr. Marcus Buschbeck, colíder científic d’aquest B·Debate, els primers fàrmacs que interfereixen amb enzims modificadors de la cromatina per al tractament de la leucèmia estant obtenint bons resultats.

Investigacions recents suggereixen que, en alguns casos, un càncer inicialment provocat per una mutació en l'ADN augmenta la probabilitat de que produeixi metàstasi per canvis epigenètics induïts. En aquest escenari, una mutació genètica inicia el càncer, però el canvi epigenètic promou la seva progressió. Segons el Dr. Andrew Feinberg, director del Centre d'Epigenètica de la Johns Hopkins University i exassessor de Barack Obama en temes de ciència, la desregulació epigenètica pot ser un indicador clar de la futura aparició d’un cas de càncer.

L’estudi en el camp de la teràpia epigenètica pot, en un futur, ser capaç de tractar més tipus de càncer i prevenir el seu desenvolupament. El projecte del genoma humà ha resultat ser només el començament de la cerca per entendre el model molecular de la vida. El focus d’atenció es dirigeix també cap a l’estudi de l'epigenoma.

Nova conferència el 2014 a Barcelona

La Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer: Challenges, Opportunities and Perspectives és la primera d’un seguit de conferències que tindran lloc a Barcelona els propers cinc anys i que aspiren a convertir-se en una referència internacional en aquest camp. L’edició 2014, organitzada pel Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer (PEBC) de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), coincidirà amb el 50è aniversari de la identificació de l’acetilació com la primera modificació de les histones.

Organitzadors:
 
Col·laboradors: