La diabetis tipus 1, que afecta principalment a infants i adolescents, es podria curar en un futur

Un grup de 25 experts, que avui i demà es reuneixen a Barcelona, apunten en utilitzar teràpies innovadores com les cèl·lules mare, la medicina regenerativa i la immunoteràpia

17/11/2010

El nombre de persones que pateixen diabetis tipus 1 ha augmentat recentment a Europa i a la resta del món, principalment en nens. Un total de 285 milions de persones d’arreu del món estan afectades per diabetis i es preveu que aquesta xifra augmenti fins al 435 milions de persones al 2030

Per trobar una cura urgent a aquesta malaltia i tractar-la, experts mundials es reuneixen avui i demà al CosmoCaixa de Barcelona en la reunió estratègica Type 1 diabetes: New treatments and strategies for the new decade, que organitza el Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) —impulsat per Biocat i l’Obra Social “la Caixa”— conjuntament amb l’Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis (EASD), la Fundació de Recerca de la Diabetis Juvenil (JDRF), el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG-UAB) i el CIBERDEM.

Aquest matí, l’acte de presentació d’aquesta important trobada internacional ha comptat amb la participació del president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells; el director de l’Àrea de Ciència, Recerca i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa”, Enric Banda; la directora del CBATEG, Fàtima Bosch; el president de l’EASD, Ulf Smith; i el president de l’EFSD, Philippe Halban.

 Vídeo TN Migdia de TV3, 18/11/2010 (Minut 37:08)

 Vídeo TN Vespre de TV3, 18/11/2010 (Minut 15:39)

Utilitzar teràpies innovadores per al tractament de la diabetis tipus 1 a través de l’ús de cèl·lules mare, teràpia gènica, medicina regenerativa i immunoteràpia i establir el pla estratègic per a la futura recerca són els principals objectius del simposi, que reuneix un total de 25 ponents experts en la matèria i una trentena de destacats joves investigadors catalans i d’arreu del món.

Tal i com ha explicat Fàtima Bosch aquest pla estratègic “proporcionarà un marc als investigadors per desenvolupar teràpies innovadores punteres per al benefici individual dels afectats”.

Philippe Halban ha destacat que "la trobada és una reunió en què els assistents parlaran més de com ha de ser la recerca del futur que del que s'ha fet fins ara".

La diabetis és una malaltia crònica que afecta tots els òrgans del cos humà. Existeixen dos tipus principals de diabetis: tipus 1 i 2. La diabetis tipus 1 és una malaltia autoimmune en la qual el pàncrees d’una persona deixa de produir insulina, hormona que permet al cos obtenir energia del menjar. Es manifesta principalment durant la infància, l’adolescència i la primera edat adulta, i dura tota la vida. La diabetis tipus 2 és un desordre metabòlic en què el cos humà produeix insulina però sense possibilitats d’usar-la d’una manera eficient per obtenir energia del menjar. Es diagnostica en persones adultes i no sempre cal tractar-la amb injeccions d’insulina. Tanmateix, l’augment de la obesitat en alguns sectors de la població ha portat a un increment del casos de diabetis tipus 2 entre nens i joves.

A Catalunya afecta a unes 410.000 persones

La diabetis afecta prop de 24 milions d’americans (un 7,8% de la població), segons la JDRF, i 55,2 milions d’europeus, segons dades de la Federació Internacional de Diabetis. Als Estats Units, més d’1,6 milions de persones a l’any se’ls hi diagnostica algun tipus de  diabetis, mentre que a Europa aquest nombre puja a 17,1 milions. Només amb una intensificació de la recerca global, en la que Europa juga un paper important, s’aconseguirà trobar una cura a aquesta malaltia, indiquen els experts.

La insulina és el principal tractament d’una malaltia que pot originar insuficiència renal, ceguesa, patologies coronàries, amputacions, accidents cerebrovasculars i complicacions durant l’embaràs, arribant en alguns casos a reduir l’esperança de vida de les persones que la pateixen una mitjana entre 7 i 10 anys (el risc és el doble que el que pateixen persones sense aquesta malaltia).

El limitat accés a la insulina als països no desenvolupats, pot comportar problemes severs i morts en edats prematures en nens diabètics.

A Catalunya, el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 410.000 (segons l’Enquesta de salut 2006 de la Generalitat de Catalunya). El registre de diabetis tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, permet conèixer la distribució en l’edat d’inici de la diabetis en els infants i joves. Al voltant de 150 infants i joves menors de 14 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any.

Segons han conclòs els experts, “mentre que els esforços clínics i de recerca necessiten millorar les estratègies terapèutiques existents, hi ha una necessitat considerable per trobar nous tractaments alternatius per a la diabetis”.

Dia Internacional de la Diabetis

El passat 14 de novembre es va celebrar el Dia Internacional de la Diabetis, un homenatge a Frederik Grant Banting, qui juntament amb Charles Best, van aconseguir aïllar per primera vegada la insulina al 1921. Gràcies a aquesta, la diabetis va passar de ser una malaltia mortal a ser una malaltia controlable com és actualment.