Noves aplicacions de la nanotecnologia per detectar i tractar millor malalties com el càncer, a CosmoCaixa

B·Debate, l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB reuniran més de 60 experts internacionals a Barcelona, del 9 a l'11 d'octubre

07/10/2013

La nanotecnologia, la manipulació de la matèria a escala atòmica i molecular per crear materials amb noves i molt variades propietats, és una àrea de recerca en auge i amb un gran potencial en molts sectors. En la medicina, promet revolucionar el diagnòstic de malalties, l'administració de fàrmacs i moltes àrees de recerca, desenvolupament i aplicació clínica.

Tot i que el potencial de la nanomedicina és inqüestionable, el seu ús comporta riscos associats per al medi ambient i per la salut que cal minimitzar abans d'utilitzar-la a gran escala en els éssers humans. Els dies 9, 10 i 11 d'octubre uns 60 experts nacionals i internacionals es reuniran a CosmoCaixa Barcelona per presentar els últims avenços, analitzar els reptes científics de la propera dècada i plantejar solucions als problemes que frenen l'aplicació de la nanomedicina a la societat. Són unes jornades de debat organitzades per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l'Obra Social "la Caixa", i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB-UAB), porten per títol Nanotechnologies in Health: current challenges and future prospects.

Catalunya compta, des de fa dos anys, amb una important xarxa de nanobiomedicina formada per 25 entitats. Es diu BioNanoMed Catalunya i té com objectiu potenciar sinergies, crear noves oportunitats de recerca i negoci en nanobiomedicina i incrementar la seva visibilitat internacional.

L'envelliment de la societat i l'augment progressiu en la incidència de malalties com el càncer, les malalties cardiovasculars, la diabetis, l'Alzheimer, el Parkinson i altres patologies neurodegeneratives per a les quals no hi ha tractaments definitius, fan necessaris nous mètodes diagnòstics i terapèutics més ràpids, eficaços i específics que els actuals que, a més, redueixin al màxim els costos implicats. La nanomedicina promet resoldre'n alguns mitjançant la capacitat de detectar de forma precoç la presència de malalties o la possibilitat de regenerar òrgans i teixits malmesos dins del propi organisme.

Actualment ja s'han desenvolupat nanopartícules que poden reconèixer, detectar i atacar selectivament cèl·lules canceroses i nanosensors detecten, en fluids biològics, quantitats extremadament baixes de molècules que revelen l'existència de tumors malignes o altres malalties. També s'han fet assajos clínics amb nanopartícules que alliberen de forma controlada fàrmacs en el punt d'interès terapèutic.

La trobada està dirigida científicament pels doctors Nerea Roher, investigadora Ramón i Cajal de l'IBB-UAB; Antonio Villaverde, catedràtic de Microbiologia a la UAB, i Víctor Puntes, investigador principal ICREA que dirigeix el grup de nanopartícules de l'ICN2 i professor associat de la Universitat de Barcelona.

Entre els assistents internacionals hi haurà Jacky Ying, especialista en el disseny i síntesi de nanoestructures avançades, directora Executiva de l'Institut de Bioenginyeria i Nanotecnologia de Singapur i professora adjunta d'Enginyeria Química a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (EUA); i Ruth Duncan, especialista en el desenvolupament de sistemes nanomètrics per a l'enviament de fàrmacs a dianes concretes dins de l'organisme, professora Emèrita de la Universitat de Cardiff (Regne Unit) i professora visitant del Centre d'Investigació Príncep Felip de València.

La setmana passada es va fer una altra jornada de debat, The death of plant cells: From proteases to field applications, sobre com la mort cel·lular programada en plantes pot ajudar a fer front a l’augment de necessitats alimentàries.

El debat es pot seguir a Twitter @BDebate a través de l'etiqueta #BDebate

Organitzadors:
      
Col·laboradors: