Experts internacionals en càncer debaten a CosmoCaixa els últims avenços en oncologia

  • John Dick, el descobridor de les cèl·lules mare del càncer, i Rick Young, pioner de l’arquitectura tridimensional dels cromosomes i els gens, participaran al B·Debate sobre epigenètica del càncer

  • La cèl·lula tumoral canvia de morfologia quan migra d’un lloc a un altre i s’escapa de qualsevol regulació per donar lloc a la metàstasi

  • Molts cops la reaparició d’un càncer després de la quimioteràpia es deu a les cèl·lules mare del tumor que sobreviuen al tractament

  • Per quart any consecutiu, investigadors d’arreu del món es reuneixen els propers 13 i 14 d’octubre a CosmoCaixa per posar en comú les últimes troballes en càncer convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”

10/10/2016

Els propers 13 i 14 d’octubre experts nacionals i internacionals en epigenètica i càncer es reuniran per quart any consecutiu a CosmoCaixa per parlar sobre els mecanismes de regulació genètica i epigenètica del càncer convocats per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l'Obra Social "la Caixa".

Aquest any l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) lidera la nova edició del Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer (BCEC). Entre els científics internacionals més destacats hi ha John Dick, investigador de la Universitat de Toronto (Canadà), el primer científic que va descobrir les cèl·lules mare cancerígenes, i Rick Young, investigador de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (EUA), pioner en l’arquitectura tridimensional dels gens i cromosomes que sempre sona a les travesses de Premi Nobel de Medicina.

Aquests i altres especialistes debatran sobre regulació epigenètica, factors de transcripció de l’ARN, biologia de les cèl·lules mare o el microambient de l’interior dels tumors. Els científics discutiran sobre la informació dels genomes dels tumors per entendre la reprogramació cel·lular que hi ha durant la progressió d’un càncer.

El llibre d’instruccions de cada persona és el genoma i qualsevol alteració en una de les peces genètiques que el composen pot provocar malalties. El càncer es produeix per una sèrie de mutacions de les cèl·lules normals que fa que s’escapin dels controls cel·lulars i proliferin de manera descontrolada. La cèl·lula tumoral canvia de morfologia quan migra d’un lloc a un altre i s’escapa de qualsevol regulació per donar lloc a la metàstasi.

Les cèl·lules d’un tumor no són totes iguals, sinó que n’hi ha algunes amb capacitat de sobreviure i fer tornar a aparèixer la malaltia després d’un tractament. Les cèl·lules mare del càncer són com una mala herba en un jardí, que torna a créixer de nou. Habitualment aquest tipus de cèl·lules són les responsables de mantenir el càncer a llarg termini i fer-lo reaparèixer després d’una quimioteràpia. Si un tumor té poques cèl·lules mare tindrà millor pronòstic que no pas un altre on siguin més nombroses.

Però en els últims anys els investigadors també s’han interessat en com l’estil de vida pot influir en l’aparició d’una patologia oncològica. Per exemple, l’alimentació, el tabaquisme o el sedentarisme són alguns dels factors que poden contribuir a l’origen de la malaltia. Aquest nou nivell de regulació cel·lular, l’epigenètica, amplia l’estudi del càncer i els tractaments que se’n deriven.

 

Els següents científics estaran disponibles per atendre als mitjans o entrevistes:

  • John Dick. Té el seu laboratori a la Universitat de Toronto (Canadà), on sobretot estudien la leucèmia. Va ser el primer que va descobrir les cèl·lules mare cancerígenes. Fins aleshores es pensava que totes les cèl·lules d’un tumor eren homogènies.
  • Rick Young. Compta amb el seu laboratori a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (EUA), on investiga la diferenciació cel·lular. Pioner en l’arquitectura tridimensional dels gens i cromosomes, el seu nom sempre sona a les travesses de Premi Nobel de Medicina.
  • Salvador Aznar-Benitah. Colíder del B·Debate, professor d’investigació ICREA i líder del grup de recerca en cèl·lules mare i càncer de l’IRB Barcelona. Especialista en l’anàlisi de com els nostres hàbits, com l’alimentació, influeixen en l’aparició i desenvolupament d’un càncer.
  • Eduard Batlle. Colíder del B·Debate, professor d’investigació ICREA i responsable del laboratori d’investigació en càncer colorectal de l’IRB Barcelona. Fa recerca en immunoteràpia, en què el tumor es fa visible al propi sistema immunitari perquè les defenses l’ataquin.
  • Raúl Méndez. Colíder del B·Debate, professor d’investigació ICREA de l’IRB Barcelona i responsable del grup que fa recerca sobre la diferenciació cel·lular.
  • Michaela Frye. Investigadora a l'Institut de Cèl·lules Mare de Cambridge (Regne Unit). Estudia com les cèl·lules mare de teixits es renoven i quan decideixen diferenciar-se. Analitza aquest procés perquè vol entendre les decisions del destí de les cèl·lules mare.

El programa detallat del B·Debate “Beyond Cancer Genomes. Barcelona Conference on Epigenetics and Cancer” (Més enllà del genoma del càncer. Congrés d’Epigenètica i Càncer de Barcelona) està disponible en aquest enllaç.

 

PER A MÉS INFORMACIÓ i ENTREVISTES:

Núria Jar                                                      Irene Roch

Gabinet de premsa. B·Debate                        Departament de Comunicació. Obra Social ”la Caixa”

T. +34 696 79 25 37                                         T. 93 404 60 27 / 669 457 094

premsa@bdebate.org                                      iroch@fundaciolacaixa.es