El FC Barcelona publica la seva guia pràctica clínica de les lesions musculars

27/09/2010
Les lesions musculars suposen més del 30% de les lesions esportives en un equip de futbol professional, que poden representar més de 250 dies de baixa per equip i temporada.
Aquesta guia és una eina que permet a tots els professionals que treballen amb esportistes de les diferents seccions del FC Barcelona actuar de la mateixa manera enfront les lesions musculars.
El "MucleTech Network Workshop" està organitzat per la xarxa de coneixement MuscleTech Network i el Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC). 
 
En el marc del MuscleTech Network Workshop que se celebra aquests dies a Barcelona, el metge del primer equip de bàsquet del FC Barcelona, Gil Rodas, ha presentat aquest matí la guia pràctica clínica de les lesions musculars, que s’acaba d’editar a la revista científica Apunts. Medicina de l’Esport.
 
Aquesta guia és una eina que permet a tots els professionals que treballen amb esportistes de les diferents seccions del FC Barcelona actuar de la mateixa manera enfront les lesions musculars.
El MuscleTech Network Workshop, que se celebra entre els dies 27 i 29 de setembre a Barcelona, és una iniciativa de la MuscleTech Network (plataforma científica liderada per la Fundació FC Barcelona i el Centre Tecnològic Leitat, amb el suport de la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya) i el Centre Internacional per al Debat Científic (impulsat per Biocat i l’Obra Social “la Caixa”).
 
El MuscleTech Network Workshop és una “eina per presentar i debatre coneixements entre investigadors al voltant del desenvolupament i promoció de la recerca sobre múscul i tendó i un marc immillorable perquè s’hagi presentat aquesta guia”, segons ha manifestat el coordinador de les jornades, Francesc X. Roca.
 
“Les lesions musculars són molt freqüents en el món de l’esport, especialment en el futbol. Els estudis epidemiològics més recents mostren que les lesions musculars suposen més del 30% de les lesions esportives, fet que en un equip de futbol professional pot arribar a representar una mitjana de deu lesions musculars per temporada, més de 250 dies de baixa esportiva per temporada i equip”, ha assenyalat Gil Rodas.
 
Tot i l’alta freqüència d’aquestes lesions en el món de l’esport professional i en la societat en general, hi ha molt poca documentació i evidència científica, constata Gil Rodas, ja que s’han fet pocs assajos clínics i, com es tracta d’una lesió que es cura “tard o d’hora”, ha generat poc debat i poc interès científic.
 
“El diagnòstic de les lesions musculars es basa en la simptomatologia i en l’exploració física i no es disposa d’un marcador bioquímic específic que ajudi a la diagnosi de gravetat i al pronòstic definitiu de cada una de les diferents lesions musculars”, considera Francesc X. Roca. “A més, la pauta de tractament de les lesions musculars no acostuma a seguir un model únic i determinats programes de prevenció primària i secundària poden disminuir la incidència de patir lesions musculars”, afegeix.
 
Per realitzar aquesta guia, els serveis mèdics del FC Barcelona van realitzar una revisió general del tema i van consultar tots els professionals del club (metges, fisioterapeutes i preparadors físics), així com experts de l’entorn del Barça. Com a resultat, i després de dos anys de dedicació, s’ha creat aquesta guia que és un “document de treball clar, pràctic i complet i que inclou unes pautes d’actuació sobre com diagnosticar, tractar i prevenir les lesions musculars”, ha afirmat el doctor Rodas.
 
Durant tres dies, prop de 50 experts internacionals i científics catalans estaran debatent sobre l’estat de la tècnica en la diagnosi, el tractament i la prevenció de lesions musculars i tendinoses, per tal d’interrelacionar la recerca bàsica en el camp del múscul i el tendó i la seva aplicació en el camp de la salut.
 
Biocat és l’organització que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya. Impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, integra també diverses empreses i entitats de referència del sector. Des del seu Centre Internacional de Debat Científic, i amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, Biocat promou la reflexió i el diàleg transdisciplinari entre experts de prestigi internacional i la comunitat científica catalana.
 
Per a més informació:
Gabinet de premsa de Biocat: F&A • Tel. +34 93 419 19 86 • slazaro@filloy.com
 
Contactes:

Adela Farré (Biocat) • Tel. +34 93 310 33 69 • M. 626 992 057 • afarre@biocat.cat

Silvia Labé (Biocat) • Tel. +34 93 310 33 69 • M. 662 315 400 • slabe@biocat.cat