Quins reptes enfronta Catalunya davant la introducció de malalties importades?

21/02/2011

El proper 10 de març se celebrarà a Barcelona el simposi Quins reptes enfronta Catalunya davant la introducció de malalties importades?, que organitzen el Centre Internacional per al Debat Científic (CIDC) –iniciativa de Biocat i "Obra Social “la Caixa”–, el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB) i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Aquest simposi, obert a la comunitat científica, s'emmarca en la celebració, els dies 9 i 10 de març, d'una reunió a porta tancada d'experts internacionals que, sota el títol Migrant Health and Imported Diseases: meeting research challenges, permetrà als participants compartir informació sobre l'estat actual de la recerca clínica, les polítiques públiques i la incidència a Europa de les anomenades malalties importades. La trobada d'experts i el simposi constitueixen la primera activitat del programa del CIDC per al 2011, "un programa que inclou des de jornades sobre recerca bàsica fins a debats sobre la relació entre cultura i ciència", explica el director del CIDC, Miquel Martí.

L’objectiu del simposi és analitzar els reptes que impliquen les malalties emergents com a conseqüència dels moviments migratoris globals, els possibles escenaris derivats del canvi climàtic i la presència de vectors a Catalunya, les lliçons apreses d'experiències recents i la capacitat de reacció per fer front a la possible arribada de noves malalties. “El Centre posa de manifest els seus objectius de donar resposta a inquietuds socials, tant des del punt de vista de la recerca com de la salut”, ha explicat Martí.

El programa compta amb representants i experts dels camps de la salut pública internacional, la recerca clínica i el canvi climàtic. Després de les conferències dels ponents, s’obrirà el debat entre tots els assistents de l’auditori.

L’acte de benvinguda, a les 16h, anirà a càrrec de la Dra. Montserrat Vendrell, directora general de Biocat.

Ponents:

  • Dr. Pedro Alonso, director – CRESIB
  • Dr. Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia – Hospital Clínic. Professor de Salut Pública – Universitat de Barcelona
  • Dr. Xavier Rodó, director – Institut Català de Ciències del Clima (IC3). ICREA Research Professor
  • Dr. Carlos Aranda, codirector del Servei de Control de Mosquits – Consell Comarcal del Baix Llobregat
  • Dr. Ned Hayes, professor d’Efectivitat i Seguretat de Vacunes i Malalties produïdes per arbovirus – CRESIB
  • Dr. Antoni Plasència, director general de Salut Pública – Generalitat de Catalunya

El simposi s’adreça a experts, investigadors, estudiants, empreses i professionals de l’àmbit de la recerca, la salut, el medi ambient i les ciències socials vinculades als moviments migratoris.

Inscripció gratuïta abans del 8 de març: cidc@biocat.cat o al telèfon 93 310 33 30 (Laia Arnal)

Data: dijous, 10 de març de 2011
Hora: de 16h a 18h
Lloc: CosmoCaixa • C/ Isaac Newton, 26 • Barcelona

Organitzen: