B·Debate i la Fundació Pasqual Maragall analitzen innovadores metodologies de recerca transformativa en ciències de la vida

06/05/2012

 

B·Debate International Center for Scientific Debate Barcelona —una iniciativa conjunta de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”— i la Fundació Pasqual Maragall presenten les jornades de debat Good Practices for Fostering Transformative Research in Health and Life Sciences, els dies 10 i 11 de maig de 2012 al CosmoCaixa Barcelona.

“Creiem que davant l’estancament de la recerca biomèdica en algunes àrees, com les malalties neurodegeneratives, és necessari oferir noves oportunitats i assajar idees alternatives i enfocaments innovadors. El model de recerca transformativa engloba des del plantejament de preguntes que qüestionen els límits d’un determinat àmbit científic fins el desafiament del coneixement vigent, mitjançant aproximacions no convencionals”, explica el Dr. Jordi Camí, director general de la Fundació Pasqual Maragall i del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). “Es tracta d’un model que possibilita l’aparició de nous àmbits de recerca i el desenvolupament d’instrumentació que permeti observacions que abans no eren possibles o el descobriment d'un nou coneixement”, diu Camí.

Per primer cop a Barcelona es reuneixen rellevants experts internacionals per analitzar quins són els casos d’èxit i els mètodes de finançament de la recerca transformativa, així com l’aplicació d’aquestes tècniques en l’àmbit de les ciències de la vida i en malalties com ara l’Alzheimer. Destaquen els noms dels ponents Jordi Camí, director Científic de les jornades; Montserrat Vendrell, directora general de Biocat; Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència, Investigació i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa”; Wilhelm Krull, secretari general de la Volkswagen Foundation (Alemanya); Carl Rhodes, Senior Scientific Officer del Howard Hughes Medical Institute (EUA); Ravi Basavappa, Program Director del National Institute of General Medical Sciences (EUA); Diane Witt, Program Director and Cluster Leader for the Neurociencies de la National Science Foundation (EUA); Alejandro Martin-Hobdey, Head of Unit for the Starting Grant de l’European Research Council (Bèlgica), entre d’altres.

La Fundació Pasqual Maragall presentarà el seu programa de recerca transformativa, que s’implantarà al nou edifici del campus de la Ciutadella de la UPF i que reclutarà investigadors de diverses disciplines amb l'objectiu d'aportar solucions a l'Alzheimer i malalties neurodegeneratives relacionades. S’estima que prop de 36 milions de persones d’arreu del món pateixen demència, de les quals més de sis milions són a Europa i unes 550.000 són a l’Estat espanyol. Actualment un 5% de la població major de 65 anys pateix Alzheimer, la forma més comuna de demència, i amb l’augment de l’esperança de vida es preveu que aquestes xifres es duplicaran els propers 30 anys.

A les jornades participen algunes de les institucions de major rellevància internacional en el camp de la recerca biomèdica, que ja han aconseguit casos d’èxit mitjançant les metodologies de recerca transformativa:

  • Howard Hughes Medical Institute (HHMI): institut nord-americà que compta amb alguns dels principals científics en camps com la neurociència, la genètica i la biologia computacional. Des de 1987 els seus investigadors han estat guardonats amb un total de 15 Premis Nobel.
  • National Institutes of Health (NIH): institut nacional nord-americà que mitjançant un dels seus programes de recerca transformativa ha descobert la clau de la transformació de cèl·lules mare embrionàries (hESCs) en un tipus de cèl·lula precursora que es pot produir en grans quantitats i que té potencial per convertir-se en molts tipus diferents de cèl·lules del cervell. 
  • Wellcome Trust: institució britànica independent que mitjançant els seus Investigator Awards finança les ments més brillants amb les idees més innovadores i trencadores. 
  • European Research Council (ERC): entitat que fomenta la recerca d’excel·lència a Europa a través de fons competitius i que dona suport a investigacions d’avantguarda en tots els àmbits de recerca, inclòs el de les ciències de la vida.

Segueix les jornades de debat a Twitter!
Hashtag: #HRHRinBCN
@BDebate
@FPMAlzheimer_EN
@FPMAlzheimer_CA

Dies: 10 i 11 de maig de 2012
Lloc: CosmoCaixa Barcelona • C/ Isaac Newton, 26 • Barcelona

Places limitades. Interessats en participar-hi envieu la vostra sol·licitud amb les vostrs dades de contacte a bdebate@bdebate.org (indicant a l’assumpte “Interès Transformative Research”).

Organitzen: