Podem regenerar el cor després d’un infart?

22/11/2012

Les malalties cardiovasculars són la principal causa de mortalitat a tot el món. Segons les últimes xifres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta patologia va ser la responsable d’un terç de les defuncions mundials durant el 2008, una xifra que es podria mantenir fins al 2030.

La malaltia cardiovascular amb més prevalença és la cardiopatia isquèmica, que provoca nombroses seqüeles a llarg termini. Aquesta patologia es deu a factors de risc no modificables, com l’edat i el gènere, però també a d’altres que són conseqüència de mals hàbits, com el tabaquisme i el colesterol elevat. Només a Europa i als Estats Units es tracten 1,5 milions d’infarts aguts de miocardi anualment.

Del 28 al 30 de novembre, més de 30 experts internacionals debatran al CosmoCaixa Barcelona sobre el tractament de la insuficiència cardíaca, un dels desafiaments clau per als sistemes de salut dels països desenvolupats i, cada vegada més, dels països en vies de desenvolupament. Serà en el marc de les jornades Unsolved Problems in Heart Repair que organitzen B·Debate i el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Dr. Manuel Galiñanes: “És una oportunitat única d’establir les bases per al tractament efectiu del pacient amb insuficiència cardíaca”

La medicina regenerativa promet solucions esperançadores en el tractament de la insuficiència cardíaca, però la manca d’uniformitat i d’acords sobre els mètodes utilitzats dificulta la comparació de resultats obtinguts al laboratori. L'objectiu d'aquestes jornades de B·Debate és discutir les limitacions dels mètodes i les estratègies experimentals actuals en el tractament de les cardiopaties i establir els estàndards per millorar els nous estudis clínics, la interpretació de les dades obtingudes i la translació dels resultats a la pràctica clínica.

El líder científic de la trobada és el Dr. Manuel Galiñanes, director del Departament de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i director del Grup de Recerca de Teràpia Reparadora del Cor del VHIR, que ha definit la trobada com “una oportunitat única d’establir les bases per a la realització dels estudis en animals que proporcionin el coneixement necessari pel tractament efectiu del pacient amb insuficiència cardíaca”.

Entre els assistents a la trobada cal destacar Dominique Charron, expert en l’efecte sobre el sistema immune de l’administració de cèl·lules al·logèniques (que provenen d’un donant); Bernardo Nadal-Ginard, la primera persona que va promoure la idea de la capacitat regeneradora del miocardi o Asterios Tsiftsoglou, expert en els mecanismes reguladors de l’aplicació clínica de la teràpia cel·lular.

El debat es podrà seguir a Twitter @BDebate a través de l'etiqueta #BDebate

Organitzen: