Europa premia l'excel·lència científica catalana amb nou 'Advanced Grants'

22/01/2013

Un total de 302 científics sèniors de 24 països europeus han rebut la prestigiosa beca Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (ERC) d'uns 2,5 milions d'euros cadascuna. Seguint la tendència dels últims anys, els països més premiats són el Regne Unit, França i Alemanya. Pel que fa a Catalunya, ocupa el desè lloc i torna a liderar els guardons de tot l'Estat espanyol ja que ha aconseguit nou dels 15 ajuts que s'atorgaran a Vicent Caselles (Universitat Pompeu Fabra), Antonio Echavarren (Institut Català d'Investigació Química), Albert Marcet (MOVE), Susana Narotzky (Universitat de Barcelona), Xavier Oliver (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria), Núria Sebastián-Galles (Universtiat Pompeu Fabra), Roma Tauler (Consell Superior d'Investigacions Científiques), Xavier Tolsa (Universitat Autònoma de Barcelona) i Mateo Valero (Barcelona Supercomputing Center).

Llista ERC Advanced Grants 2012

Els científics catalans han aconseguit, entre 2007 i 2012, un total de 100 beques de l'ERC si comptem les tres categories existents (Starting, Advanced i Proof of concept). Tant les Starting com les Advanced Grants representen el 3% de la UE-27, mentre que les Proof of concept són el 4%.

El Consell Europeu de Recerca ha rebut 2.300 sol·licituds d'investigadors que fan recerca d'alt nivell, un 4,5% més que el 2011.

La comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, s'ha pronunciat dient que l'ERC "segueix identificant els millors investigadors". En aquesta convocatòria de l'ERC s'han superat les 2.300 sol·licituds, un 4,5% més que el 2011. El pressupost global que es destinarà a les beques de recerca és de 680 milions d'euros, un lleuger increment respecte els 660 milions d'euros de 2011.

El 45% dels projectes que es finançaran són de ciències físiques i enginyeria, el 37% de ciències de la vida i el 18% d'humanitats i ciències socials.

Dels científics seleccionats, el 15% són dones. Entre elles hi ha la professora Núria Sebastián-Galles, experta en psicologia i pionera en la recerca sobre l'aprenentatge bilingüe en nadons, que actualment desenvolupa la seva recerca al Centre de Cognició i Cervell de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) com a directora del Grup en Adquisició i Percepció de la Parla (SAP). Sebastián serà la líder científica de la jornada de B·Debate Origins of the Bilingual Mind el proper mes de juny a Barcelona.