Consens científic per preservar la fertilitat en joves que pateixen càncer

18/03/2013

Redacció

Les noves tècniques de diagnòstic i tractament del càncer infantil i juvenil han augmentat les taxes de supervivència fins al 75%, però, a llarg termini aquests pacients s'enfronten a efectes com ara la infertilitat. La preservació de la fertilitat (FP), principalment la femenina, s'ha convertit en una qüestió difícil i està envoltada de controvèrsies. Només als Estats Units, es diagnostiquen cada any entre 12.000 i 15.000 casos de càncer a menors d'edat. La incidència actual del càncer infantil a Catalunya és de 160 casos per cada milió de nens.

Un grup d'especialistes en oncologia i medicina reproductiva, liderat pels metges i científics catalans Pedro N. Barri i Anna Veiga de l'Institut Universitari Dexeus de Barcelona, han arribat a un consens en la definició d'opcions per intentar preservar la fertilitat en les dones que pateixin càncer: dels mètodes existents després de la pubertat, la criopreservació d'ovòcits és l'opció preferida, mentre que la criopreservació de teixit ovàric és l'única possibilitat per a les nenes prepúbers. Els experts també contemplen la combinació de diverses estratègies de forma individualitzada per millorar les possibilitats d'èxit.

En qualsevol cas, abans d'una intervenció és important propocionar informació realista. L'assessorament mèdic ha d'oferir suport a les pacients i donar-los una millor atenció per cobrir les necessitats emocionals i perquè puguin fer front a la situació que viuen. Es recomana, també, la derivació des d'un inici a l'especialista en fertilitat com a mesura essencial per prevenir l'infertilitat i millorar la qualitat de vida. En una enquesta recent, segons aquest grup d'especialistes, el 61% de les dones sotmeses a un tractament que podia causar-los infertilitat van rebre l’assessorament de l’equip d'oncòlegs. Malgrat això, una de les reclamacions dels metges és que els manca coneixement sobre les opcions de reproducció.

Totes aquestes conclusions parteixen de les jornades de debat Fertility Preservation Update: Consensus Meeting, organitzades per B·Debate —llavors sota el nom de Centre Internacional per al Debat Científic— i la Fundació Dexeus, el juny de 2011 a Barcelona, on van participar una cinquantena d'experts internacionals. L'article s'ha publicat a la revista Gynecological Endocrinology i està adreçat als especialistes implicats en el tractament oncològic i la medicina reproductiva perquè coneguin els procediments disponibles per prevenir la infertilitat en pacients joves amb càncer.

Article de referència: Cancer and fertility preservation: Barcelona consensus meeting. Francisca Martínez, Marta Devesa, Buenaventura Coroleu, Rosa Tur, Clara González, Montserrat Boada, Miquel Solé, Anna Veiga and Pedro N. Barri. Gynecological Endocrinology (2013) doi: 10.3109/09513590.2012.743019

Al web de B·Debate pots consultar altres continguts relacionats (entrevistes, presentacions, articles, etc.) de les jornades de debat que es van fer a Barcelona.

Notícia relacionada (6/6/2011)

Organitzen: