B·Debate obre la convocatòria per seleccionar debats d'alt nivell científic per al 2014

14/05/2013

B·Debate-International Center for Scientific Debate Barcelona, una iniciativa de Biocat i l'Obra Social "la Caixa", ha obert la convocatòria per presentar propostes per al programa d'activitats de 2014. Des de que es va crear el 2010, B·Debate té com a objectiu impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic a Catalunya que promoguin el debat, la col·laboració i l’intercanvi obert d’idees i coneixements entre experts i entitats de reconegut prestigi nacional i internacional en l'àmbit de les ciències de la vida.

La convocatòria va adreçada, per tant, a científics i experts reconeguts vinculats a entitats de recerca de Catalunya que treballin en aquest camp. Les propostes de debat han d'incidir especialment en els valors que promou B·Debate:

  • Fronteres de la ciència: generació de nou coneixement d’avantguarda en ciències de la vida. Identificació de reptes estratègics i nous àmbits d’estudi i de recerca.
  • Impacte social: aportació de solucions innovadores que millorin les condicions i la qualitat de vida de les persones i del seu entorn.
  • Internacionalització: elevada participació internacional tant en les àrees científiques tractades com els ponents i les entitats participants.
  • Multidisciplinarietat: aproximacions des d‘àrees científiques i disciplines transversals i complementàries.  
  • Barcelona-Catalunya: participació d’investigadors vinculats a entitats locals de recerca (ponents i assistents). Promoció de la col·laboració i de la consolidació de xarxes entre agents, entitats i experts nacionals i internacionals.

El format estàndard de les activitats de B·Debate s’ajusta a les següents característiques:

  • Dos o tres dies de durada
  • Sessions tancades (participació amb invitació personal)
  • Màxim de 50-60 participants
  • Participació de ponents i entitats internacionals
  • Programa amb una part orientada a la generació de debat

La contribució de B·Debate pot englobar des de l’elaboració conjunta del programa científic i d’accions complementàries de la proposta fins a la cobertura econòmica acordada de despeses (variable en cada cas), que pot cobrir els següents conceptes:

  • Viatges i allotjament
  • Emplaçament
  • Serveis d’alimentació i transport
  • Organització d’activitats no científiques
  • Secretaria tècnica i coordinació general
  • Gabinet de comunicació i premsa
  • Accions de difusió i divulgació científica

Les sol·licituds s’han de presentar, del 15 de maig al 6 de setembre de 2013 (ambdós inclosos), i seran avaluades pel comitè científic de B·Debate i, posteriorment, seleccionades segons el seu grau d’excel·lència i l’alineament amb els valors anteriorment esmentats.

Bases reguladores i formulari de sol·licitud: http://www.bdebate.org/convocatoria

Aquest any, B·Debate organitza dotze debats a Barcelona on hi participaran més de 300 experts de renom d'arreu del món. El primer que encetarà el calendari és Advances in Plasmodium vivax Malaria Research amb la New York Academy of Sciences, la Fundació "la Caixa" i ISGlobal els dies 28 i 29 de maig. La resta de jornades de debat es concentraran en el segon semestre de l'any i es tocaran temes clau en la recerca com l'epigenètica i el càncer, la resistència antimicrobiana, l'impacte que té la nanotecnologia en el desenvolupament de tecnologies de diagnòstic i solucions terapèutiques, l’impacte de l’envelliment en la salut mental i la qualitat de vida, entre d'altres.

El 2012 també van ser dotze les jornades de debat amb una vintena d’entitats, 210 ponents (un 60% internacionals) i 1.085 assistents. Entre els líders científics es va comptar amb els doctors Manuel Galiñanes (Hospital Vall d'Hebron i VHIR), Óscar Vilarroya i Adolf Tobeña (Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi García-Mas (Centre de Recerca en Agrigenòmica), Mara Dierssen (Centre de Regulació Genòmica) i Maria V. Sánchez-Vives (Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer), Ferran Sanz (GRIB-UPF-IMIM), Susana Santos (Institut de Ciències Fotoniques), Cristina Villanueva (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), Jordi Camí (Fundació Pasqual Maragall) i Xavier Bosch (Institut Català d'Oncologia).

Consultes:
Biocat
Laia Arnal (Responsable de Recerca i Debat Científic)
larnal@biocat.cat
Tel. +34 93 310 33 30