La recerca en mort cel·lular programada permetrà lluitar millor contra les plagues i obtenir fruits que durin més

01/10/2013

La mort cel·lular programada (MCP) és un procés d’autodestrucció controlada que permet als éssers vius desenvolupar-se correctament i renovar els òrgans i teixits eliminant les cèl·lules velles que, sinó, amenaçarien la seva supervivència. És doncs, un fenomen essencial per a la vida. En animals l'MCP està involucrada, a més, en processos tan importants com la lluita contra infeccions, algunes malalties autoimmunes i neurodegeneratives i el càncer, ja que és l’encarregada de destruir les cèl·lules malmeses genèticament.

En plantes, l'MCP també té un paper important en la seva salut, amb les implicacions econòmiques que d’això se’n deriven. Segons les previsions de les Nacions Unides, d’aquí 15 anys la població humana en el planeta haurà augmentat un 13% i, amb això, les necessitats alimentàries de la humanitat. Per poder proveir a tota la població és fonamental trobar noves maneres de protegir les espècies de major importància alimentària de les malalties i maximitzar el rendiment que s’obté dels seus cultius.

Disposar de cultius que no només creixin millor en condicions saludables, sinó que també siguin capaços de lluitar contra fongs i bacteris patògens ha esdevingut una prioritat. L'MCP és clau en aquesta lluita, ja que la planta es defensa d’un atac bacterià o fúngic iniciant un programa de suïcidi cel·lular a les cèl·lules properes al focus de la infecció, eliminant així els organismes i evitant la seva propagació per tota la planta. Entendre com funcionen aquests mecanismes a nivell molecular és vital per poder combatre de manera efectiva a les plagues i obtenir plantes més productives i que s’adaptin millor a condicions mediambientals adverses.

Els dies 2, 3 i 4 d’octubre, experts internacionals en mort cel·lular programada en plantes es reuniran a CosmocCaixa Barcelona per parlar de l'estat actual de les investigacions en aquest àmbit i les implicacions i expectatives en la indústria i l’agricultura. Les jornades The death of plant cells: From proteases to field applications estan organitzades per B·Debate, una iniciativa de Biocat i l'Obra Social "la Caixa", i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

Els líders científics són Nuria Sánchez Coll i Marc Valls, investigadors del CRAG. Entre els assistents a les jornades B·Debate cal destacar també a Guy Salvensen, director del Programa d'Investigació en Apoptosi i Mort cel·lular de l'Institut d'Investigació Mèdica Sanford-Burnham (té una càtedra adjunta a la Universitat de Califòrnia); Frank Breusegem, cap d'un grup de recerca al Departament de Biologia Vegetal de Sistemes de l'Institut de Biotecnologia de Flandes i professor de biotecnologia vegetal a la Universitat de Gant; Isabel Díaz, cap de grup de recerca al Centre de Biotecnologia i Genòmica de Plantes (CBGP), i Richard Vierstra, investigador i membre de la junta directiva de la Societat Internacional de Biòlegs Moleculars de Plantes i del Comitè Executiu de la Societat Americana de Biòlegs Vegetals.

El debat es pot seguir a Twitter @BDebate a través de l'etiqueta #BDebate.

Organitzadors:
   
Col·laboradors: