La biòloga Anna Veiga, medalla d'or del Parlament de Catalunya

11/09/2013

El Parlament ha atorgat la medalla d'or a la científica Anna Veiga, l'activista social Núria Gispert i la cuinera Carme Ruscalleda en reconeixement a les seves trajectòries, que són exemple del talent i el potencial transformador de la societat. El lliurament dels guardons es va fer dimarts en un acte institucional amb els presidents de la Generalitat i del Parlament, Artur Mas i Núria de Gispert. 

Mas va remarcar que aquest any són "tres dones que fan que el país excel·leixi en ciència, cultura i justícia social, àmbits que marquen la qualitat d’una societat”. Mentre que altres països d’Europa han necessitat dues o tres generacions, "Catalunya ha fet un salt molt gran en aquests tres camps en una sola generació". El cap de l'Executiu també va parlar dels valors i el tarannà que transmeten les tres guardonades, "energia positiva, generositat i senzillesa".  

Pionera en fecundació in vitro i cèl·lules mare

Anna Veiga (Barcelona, 1956) és directora del Banc de Línies Cel·lulars del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB) i directora Científica del Servei de Medicina de la Reproducció de l’Hospital Universitari Quiron Dexeus. El 1984 va ocupar les portades dels diaris amb el naixement del primer bebè proveta a l'Estat espanyol, una experiència que explica en el llibre El miracle de la vida. Avui és una de les investigadores catalanes més reconegudes arreu del món en reproducció assistida, tractament de l’esterilitat i cèl·lules mare. Ha rebut distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el premi Nacional de Pensament i Cultura Científica.

En el moment de rebre la medalla, Veiga va repassar els avenços científics des de l'aplicació de les primeres investigacions en fecundació in vitro, que han servit perquè "moltes parelles puguin superar el seu problema de fertilitat". També va destacar la importància de la recerca amb cèl·lules mare per al "tractament de malalties degeneratives i incurables avui dia" i perquè comenci a ser possible "restaurar funcions que el malalt ja ha perdut". La científica catalana va demanar al final de l'acte que "no s'aturin les partides pressupostàries destinades a la recerca ja que la situació econòmica fa perillar projectes".

Més informació al web del Parlament.

Et recomanen l'entrevista que li va fer B·Debate el maig de 2011 en motiu de les jornades internacionals de debat Fertility Preservation Update: Consensus Meeting, de les quals va ser líder científica amb el Dr. Pedro N. Barri de l'Institut Universitari Dexeus.