Mary, Martha i la malària

19/06/2013

La malària és una malaltia que mata al voltant de 650.000 persones cada any. El 90% d'aquestes morts es concentren a l'Àfrica i afecten especialment a dones embarassades i nens menors de cinc anys. En els darrers anys, però, s'han realitzat avenços importants en mesures de control i prevenció, que han fet caure més d'un 25% les taxes de mortalitat arreu del món i un 33% al continent africà. Aquestes dades permeten plantejar, per primer cop a la història, la possibilitat d'eradicar aquesta malaltia, però per això cal compromís col·lectiu i una voluntat política profunda com demanen recurrentment diverses entitats internacionals, entre elles, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

Una bona manera de prendre consciència del cost humà que suposa la malària i els avenços aconseguits per eliminar-la de forma definitiva és a través de la pel·lícula Mary & Martha (2013) escrita per Richard Curtis, autor de Quatre bodes i un funeral o Notting Hill. Protagonitzada per Hilary Swank, guanyadora d'un Oscar, i Brenda Blethyn, guanyadora d'un Globus d'Or, el film narra el viatge de dues dones extraordinàries, una anglesa i una nord-americana, que tenen poc en comú a part d'un terrible mal i una determinació compartida de traduir la seva tragèdia en una vivència positiva. Es tracta d'una pel·lícula comercial que es pot veure en família i amb amics i que s'estrenarà a Antena 3.

Aquest és el tràiler http://maryandmarthafilm.es/

Si alguna entitat està interessada en projectar la pel·lícula en un acte rellevant, pot posar-se en contacte amb ISGlobal al correu a prensa@isglobal.org.

Precisament, fa pocs dies que a Barcelona es van reunir una vintena d'experts internacionals en recerca sobre la malària per debatre com es pot controlar la propagació que està causant el paràsit Plasmodium vivax. La reunió la van organitzar la New York Academy of Sciences (NYAS), la Fundació "la Caixa", B·Debate i ISGlobal.