Catalunya s’enfronta a un risc moderat-alt de Zika, dengue i chikungunya

18/05/2017

Barcelona, 18 de maig 2016 – Catalunya està exposada a l’amenaça de virus tropicals com el Zika, el dengue i el chikungunya, transmesos per insectes. Fins ara, aquests patògens eren exclusius de regions com l’Amèrica Llatina, el Carib i el sud-est asiàtic. Però l’augment de viatges internacionals i la presència d’espècies invasores de mosquit fan que el risc d’infecció sigui més elevat que abans.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera Catalunya una zona amb un risc de moderat a alt per la combinació d’aquests dos factors: globalització i mosquit. De fet, des de l’1 de gener d’aquest any s’han confirmat 2 casos importats de Zika, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Però en l’últim any i mig s’han registrat fins a 152 casos importats: 49 homes i 103 dones, de les quals 32 estaven embarassades. Només hi ha hagut un cas de nadó amb microcefàlia, que va néixer al juliol de l’any passat. Tots tenien antecedents d’haver estat a zones on la transmissió del virus és activa i d’haver estat picats per mosquits.

L’organisme internacional amplia l’amenaça virològica a la resta de països de la zona del Mediterrani com França, Itàlia, Grècia, Turquia, Egipte i Líban. En aquestes regions també hi ha espècies transmissores d’aquests virus, que representen més del 17% de totes les malalties infeccioses.

A banda de les conseqüències sobre la salut, l’arribada del virus del Zika també suposaria perjudicis socioeconòmics pel turisme internacional i la productivitat, o la despesa dels sistemes de salut i benestar social associats a la microcefàlia i altres defectes neurològics. A l’Amèrica Llatina i el Carib aquest virus ha costat entre 7.000 i 18.000 milions d’euros en el període 2015-2017, segons càlculs del darrer informe del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD), elaborat amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que es tractarà al B·Debate.

B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa”, reuneix els propers 23 i 24 de maig a CosmoCaixa investigadors de diverses disciplines i representants de les autoritats sanitàries de països del Mediterrani per discutir els riscos dels virus exòtics i coordinar la recerca de tota la regió per oferir una resposta coordinada i establir els principis d’una Agenda de Recerca Estratègica. 

“Els virus no coneixen de fronteres”, puntualitza sobre un món interconnectat que canvia ràpidament Pablo Martínez de Salazar, líder d’aquest B·Debate i coordinador de la resposta a l’epidèmia del virus del Zika i de la investigació en arbovirus d’ISGlobal. Durant la trobada es tractaran temes com la prevenció, les vacunes, el diagnòstic, factors ambientals i la presència del mosquit.

La distribució geogràfica dels virus s’ha expandit pels països que rodegen el Mediterrani per l’arribada del mosquit tigre (Aedes albopictus), cosí de l’espècie de mosquit Aedes aegypti que transmet els virus en països de l’Amèrica Llatina, el Carib i el sud-est asiàtic. Ara ens trobem en temporada alta de mosquit, que està present a la nostra regió des de l’abril i fins a l’octubre.

El focus posat en el virus del Zika

Aquest B·Debate presta especial atenció al virus del Zika, que l’estiu passat va provocar una epidèmia a molts països de l’Amèrica Llatina. Brasil va ser una de les regions més afectades i durant uns mesos el brot va coincidir amb la celebració dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Ara el Zika ja s’ha estès per tots els continents a excepció d’Europa, on el virus encara no és endèmic.

Amb l’estiu a tocar

La transmissió d’aquests virus és baixa durant l’hivern, però a l’estiu es dispara per les temperatures i les vacances. Les persones que aquest estiu viatgin a països del Carib, Amèrica Llatina, així com algunes zones de Polinèsia i de l’Àfrica equatorial i el sud-est asiàtic han de prestar especial atenció als consells de salut, sobretot les dones embarassades o les persones que tinguin pensat tenir un fill durant els mesos posteriors al viatge.

Com sempre, les principals mesures de prevenció són evitar llocs on es reprodueixen els insectes (dipòsits d’aigua naturals i artificials), aplicar repel·lents de mosquits amb un 20% de DEET per protegir-se de picades i utilitzar peces de roba de colors clars que cobreixin la major part de la superfície del cos, tant de dia com de nit.

Els següents científics estan disponibles per atendre als mitjans o entrevistes, prèvia petició:

Pablo Martínez de Salazar. Líder d’aquest B·Debate i coordinador de la resposta a l’epidèmia del virus del Zika i de la investigació en arbovirus d’ISGlobal. Va ocupar càrrecs de responsabilitat a l’Agència de Salut Pública del Carib durant crisis del chikungunya i Zika.

Paul Reiter. Professor de l’Institut Pasteur de París (França). Un dels màxims experts en mosquits i les malalties infeccioses que s’hi associen. Crític amb el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), d’on en va formar part.

Coleen Acosta. Investigadora i col·laboradora de la OMS en salut pública, experta en epidemiologia i malalties infeccioses, centrada en l’embaràs.

Frederic Bartomeus. Professor d’investigació ICREA al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB – CSIC) i al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Expert en moviments animals, també humans, vectors de malalties i ecologia computacional.

El programa detallat del B·Debate “Zika Virus and other mosquito-borne viruses” (Virus del Zika i altres virus transmesos per mosquits) està disponible en aquest enllaç.

PER A MÉS INFORMACIÓ i ENTREVISTES:

Núria Jar                                                      Irene Roch

Gabinet de premsa. B·Debate                       Departament de Comunicació. Obra Social ”la Caixa”

T. +34 696 79 25 37                                        T. 93 404 60 27 / 669 457 094

premsa@bdebate.org                                     iroch@fundaciolacaixa.es