Pere Joan Cardona, guardonat per la seva recerca en la vacuna contra la tuberculosi

11/06/2014

Pere Joan Cardona, responsable de la unitat de tuberculosi experimental de l’Institut Germans Trias i Pujol (IGTP), ha estat guardonat per la Fundació Ramón Pla Armengol en reconeixement per la seva recerca en la vacuna terapèutica contra la tuberculosi. El jurat que li ha atorgat el premi, dotat amb 40.000 euros, ha destacat l’impacte social i el component de transferència de la seva investigació, ja que el Dr. Cardona s'ha implicat en la gestió empresarial de la producció del nou fàrmac. A més de ser coinventor de la vacuna RUTI contra la tuberculosi i promotor empresarial del seu desenvolupament, Pere Joan Cardona és fundador i CEO de Manremycuna start-up que produeix probiotics per a la prevenció de la tuberculosi. 

Aquesta és la primera edició del premi creat per donar suport a la recerca biomèdica en el camp de la salut respiratòria. En la mateixa convocatòria s'ha atorgat a Antoni Torres, cap del grup sobre maneig i prevenció de malalties infecciones, intersticials i tumorals pulmonars de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i cap de la unitat de cures intensives respiratòries de l’Hospital Clínic de Barcelona, una dotació de 70.000 euros per al seu projecte de recerca Predictors of early readmission in acute exacerbation of COPD, seleccionat al llarg d’un procés de revisió internacional gestionat per l’AQuAS i coordinat per Barcelona Respiratory Network (BRN).

Aquests premis i ajuts s’han lliurat en el marc de les jornades de debat científic Personalized Respiratory Medicine. Exploring the Horizon, organitzades per B·Debate, iniciativa de Biocat i Obra Social “la Caixa”, i per la fundació BRN, en col·laboració amb l’American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine (AJRCCM).

La jornada B·Debate sobre medicina respiratòria personalitzada ha reunit a CaixaFòrum més d’una vintena d’experts internacionals per tractar la situació actual de les malalties del sistema respiratori. Cada any moren a Europa 600.000 persones a causa d’una patologia d’aquest tipus i es preveu que augmentin en el futur. Les malalties del sistema respiratori amb més prevalença són l’asma, MPOC, el càncer de pulmó, els trastorns del son i les infeccions víriques i bacterianes, com la grip i la pneumònia adquirida a la comunitat, respectivament.

Les jornades, celebrades els dies 12 i 13 de juny, han reunit a Barcelona, sota el lideratge científic del Dr. Àlvar Agustí, director de l’Institut Clínic del Tòrax de l’Hospital Clínic de Barcelona i president del BRN, especialistes com el Dr. Jacob I. Szanjder, responsable del departament de medicina pulmonar i cures intensives de l’Escola Mèdica Feinberg, de la Universitat de Northwestern, a Chicago (EUA), i el Dr. Edwin Silverman, professor de medicina a l’Escola Mèdica de Harvard i del Birgham and Women’s Hospital (EUA), que va posar en marxa el primer departament de medicina en xarxa de tot el món Universitat de Harvard. La jornada del dia 13 ha tingut format de simposi obert a la comunitat científica catalana, en el qual han participat quasi 150 persones.

Més informació al web de B·Debate.