Son, resistència antimicrobiana i ‘open science’, entre els temes que centraran B·Debate 2018

08/09/2017

La importància de la son per a la salut, els avenços en la recerca contra la resistència antimicrobiana o l’anomenada open science són alguns dels temes que configuren el programa 2018 de B·Debate, una iniciativa de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” per impulsar trobades internacionals d’alt nivell científic a Barcelona.

El programa de B·Debate per a l’any 2018 inclou activitats organitzades en col·laboració amb destacades entitats i centres de recerca del país com el Barcelona Supercomputing Center (BSC), el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), el Parc Científic de Barcelona (PCB), el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG).

Es preveu que aquestes activitats apleguin uns 140 ponents nacionals i internacionals experts en diferents àrees de les ciències de la vida, i més de 1.000 assistents.

 

El programa en detall

Els propers congressos de B·Debate inclouran àmbits com ara la importància de la son com a quart pilar de la salut tan important com la dieta, l’activitat física i el benestar emocional. Les darreres investigacions han demostrat la importància de la qualitat de la son per a algunes malalties, així com per al rendiment personal i professional. A més de discutir els últims avenços en aquest camp, el debat buscarà la conscienciació social.

Un altre dels temes a debat durant 2018 serà l’aplicació de la intel·ligència artificial i machine learning en biologia i biomedicina, centrat en la organització, accessibilitat i anàlisi massiu de dades, tècniques de clustering i predicció i els darrers avenços en computació cognitiva i l’anomenat Knowledge Discovery.

La biologia sintètica –un mercat que s’estima assolirà un valor de més de 38 milions de dòlars l’any 2020- també tindrà el seu lloc, amb un debat sobre les aplicacions mèdiques de l’edició gènica, la seva transferència al mercat i les controvèrsies ètiques que genera. A més del debat científic, activitats paral·leles com sessions cinematogràfiques divulgatives i taules rodones aproparan aquesta controvèrsia al públic general.

La resistència als fàrmacs antimicrobians, que complica el tractament de malalties infeccioses i incrementa els costos sanitaris, serà un altre dels temes que situarà Barcelona al centre del debat científic internacional. D’altra banda, experts en proteòmica posaran en valor a B·Debate els últims avenços en aquest camp i aplicacions a la clínica, destacant el seu potencial per al desenvolupament de la medicina personalitzada.

La genòmica vegetal tornarà a tenir un lloc a B·Debate: els experts analitzaran la interacció molecular entre la defensa de les plantes enfront als patògens i les seves implicacions per a la seguretat alimentària en un context de necessitat de producció alimentària per atendre l’augment de població mundial.

Com a novetat, enguany s’incorpora al programa d’activitats un B·Debate que abordarà temàtiques transversals: l’anomenada open science i el seu potencial per ajudar a fer recerca d'una manera més efectiva -reforçant la idea de ciència com a bé públic, involucrant la societat- serà un altre dels temes a debat.

 

Sobre B·Debate

El programa ha estat configurat a partir de les propostes presentades a la convocatòria B·Debate 2018, que enguany ha batut rècords amb un total de 28 candidatures d’activitats. El Comitè Científic de B·Debate, format per experts i científics rellevants de diversos àmbits de la ciència a Catalunya, ha estat l’encarregat de seleccionar les propostes que finalment integraran el programa

B·Debate – International Center for Scientific Debate – Barcelona és una iniciativa conjunta de Biocat i l’Obra Social “la Caixa” que es va posar en marxa l’any 2009. Des de llavors, B·Debate ha organitzat més de 70 activitats en col·laboració amb 200 centres de recerca, als quals han participat més de 1.700 ponents de reconeixement internacional com Valentí Fuster o Jane Goodall, entre molts altres, i més de 12.000 assistents. Només el 2016 hi van participar 1.800 assistents i 200 ponents.