Els experts alerten de l’arribada imminent a Europa de malalties tropicals pel canvi climàtic, com la febre del chikungunya

  • El virus del chikungunya podria propagar-se a Europa en els propers mesos després del brot del Carib i la seva expansió per Amèrica del Sud

  • Barcelona perd 19 posicions en l’indicador mediambiental del rànquing de les millors ciutats del món en només dos anys

  • Experts internacionals analitzen l’impacte del canvi climàtic en la salut al CosmoCaixa Barcelona convocats per la New York Academy of Sciences, juntament amb l'Obra Social "la Caixa" i Biocat, a través de B·Debate

12/05/2015

Atenció a mitjans

La salut humana davant del canvi climàtic. Ciència, medicina i adaptació

Dia
dijous 14 de maig
Hora
10.30h a 11.00hores (durant el coffee break)
On?
CosmoCaixa (C/ Isaac Newton, número 26 de Barcelona)
Qui?
Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de Fundació bancària “la Caixa”

Xavier Rodó, professor d’investigació ICREA a l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3)

Melanie Brickman, responsable dels congressos de ciències de la vida de l’Acadèmia de Ciències de Nova York (NYAS)

Chris Dye, Director d’estratègia a l’OMS, ha liderat l’equip de resposta de l’ebola durant la crisi internacional del passat estiu

 

Barcelona, 12 de maig 2015 – “Estem a les portes de la propagació del chikungunya a Europa si no fem res per a impedir-ho”, adverteix el científic Xavier Rodó, professor d’investigació ICREA a l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3). A finals de 2014 hi va haver un brot de chikungunya al Carib que s’ha propagat per nombrosos països d’Amèrica del Sud, on ja s’han diagnosticat uns 850.000 casos.

L’arribada d’aquest virus a Europa és un exemple dels efectes del canvi climàtic a la salut. L’expansió de malalties infeccioses per causes ambientals és un dels temes que tractaran els científics que els propers 14 i 15 de maig es reuneixen a CosmoCaixa Barcelona per participar a la conferència Human Health in the Face of Climate change: Science, Medicine and Adaptation. La New York Academy of Sciences, juntament amb l’Obra Social “la Caixa” i Biocat, a través de B·Debate, aplega els millors investigadors en els àmbits del clima, ecologia, biologia marina i evolutiva, epidemiologia, salut pública i responsables polítics per discutir sobre els efectes del canvi climàtic en la salut humana.

“L’amenaça del canvi climàtic per a la salut humana prendrà moltes formes, des d’un entorn més perillós a l’empitjorament de la qualitat de l’aire i l’aigua, que contribuiran a la propagació de malalties infecciones per tot el planeta”, comenta Chris Dye, director d’estratègia a l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha liderat l’equip de resposta de l’ebola durant la crisi internacional del passat estiu, i ponent de la conferència.

El canvi climàtic també té efectes directes sobre les persones amb malalties cròniques cardiovasculars i respiratòries. “Moltes malalties són sensibles al clima i poden respondre a esdeveniments extrems com sequeres, onades de calor o inundacions”, diu Madeleine Thomson, responsable dels sistemes d’alerta primerencs per a la malària de l’Organització Panamericana de la Salut de l’OMS, i ponent de la conferència.

L’augment de la població urbana augmenta l’emissió de gasos d’efecte hivernacle: Barcelona ja ha perdut 19 posicions en l’indicador mediambiental del rànquing mundial de les millors ciutats en només dos anys, segons l’informe anual elaborat per Global Power City Index[1], passant de la posició 12 l’any 2013 al lloc 31 aquest any.

 

Els següents científics estaran disponibles per atendre als mitjans o entrevistes:

  • Xavier Rodó. Professor d’investigació ICREA al centre de recerca del clima l’IC3, del qual és fundador i exdirector. Ha treballat extensament en la comprensió de com el clima afecta la salut humana, i en particular en la simulació i predicció de malalties infeccioses com la malària, el còlera, el dengue i el chikungunya.
  • Chris Dye. Director d’estratègia a l’OMS, ha liderat l’equip de resposta de l’ebola durant la crisi internacional del passat estiu. Ecologista anglès, especialitzat en malalties infeccioses que afecten Àfrica, Àsia i Amèrica del Sud, com la lesmaniasis, la malària i la ràbia.
  • Madeleine Thomson. Investigadora a la Universitat de Columbia de la ciutat de Nova York (EUA). Responsable de l’institut internacional de recerca sobre els sistemes d’alerta primerencs per a la malària i altres malalties de l’Organització Panamericana de la Salut de l’OMS.
  • Elisabet Lindgren. Investigadora al Centre de Resiliència d’Estocolm, ha assessorat organismes com l’OMS, les Nacions Unides i la Comissió Europea. Ha publicat els seus articles sobre els efectes del canvi climàtic en la salut humana a revistes com Science i The Lancet.
  • Mercedes Pascual. Investigadora d’ecologia i biologia evolutiva a la Universitat de Michigan (EUA), li interessen les dinàmiques poblacionals. Fa recerca en malalties infeccioses, com el còlera i la malària, les quals s’accionen amb efectes mediambientals, la variabilitat del clima i el canvi climàtic.
  • Sabrina McCormick. Sociòloga i directora de documentals sobre les conseqüències del canvi climàtic en les persones, guardonats per transformar la ciència en històries que obliguen a l’acció social. Autora d’un llibre sobre els efectes de l’ambient en l’aparició d’un càncer de mama.

 

PER A MÉS INFORMACIÓ I ENTREVISTES:

Núria Jar 

Gabinet de premsa. B·Debate

T. +34 696 79 25 37

premsa@bdebate.org

 

Irene Roch

Departament de Comunicació. Obra Social ”la Caixa”

T. 93 404 60 27 / 669 457 094

iroch@fundaciolacaixa.es

 


[1] Global Power City Index és un rànquing que elabora la fundació japonesa Mori Memorial amb col·laboració de think tanks que analitzen 40 ciutats del món a partir de 70 indicadors ordenats en sis categories.