La neuroregeneració, una porta a la cura de lesions de la medul·la espinal i del cervell

20/10/2013

A Catalunya hi ha 3.500 persones afectades per lesions medul·lars i es produeixen 210 nous casos cada any. En els últims anys, la recerca en robòtica i cèl·lules mare, entre d’altres, ha permès el desenvolupament de nous mètodes per afavorir la recuperació de les lesions neurològiques els quals han augmentat l’expectativa que en un futur pròxim puguem disposar de tractaments curatius per als pacients.

Experts nacionals i internacionals es reuniran a CosmoCaixa Barcelona convocats per B·Debate i l'Institut Guttmann, els dies 23 i 24 d'octubre, amb l’objectiu de compartir els avenços en les últimes teràpies en neuroregeneració, discutir com millorar el pronòstic de la lesió medul·lar i la seva reparació o com es pot optimitzar la capacitat regenerativa del sistema nerviós. La trobada Neuroregeneration: Is It the common frontier for Bioengineering, Neuroscience, Robotics and Neurorehabilitation? està dirigida científicament pel Dr. Josep Maria Tormos, director de recerca de l’Institut Guttmann.

Catalunya, un important hub en aquest àmbit de la neurociència

Catalunya compta amb un gran nombre de neurocientífics, clínics experts en neurociència, experts en enginyeria biomèdica, robòtica i intel·ligència artificial equivalent qualitativament, i en molts casos quantitativament, a la què es dóna en els grans pols científics com Massachusetts, Munic, París, Califòrnia o Israel.

Segons les Projeccions de la mortalitat global i la morbiditat 2002-2030 de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la lesió neurològica és l'origen de tres de les sis principals causes de morbiditat mundial, com per exemple, accidents cerebrovasculars i malalties neurodegeneratives. La capacitat limitada del sistema nerviós central per a l'autoreparació després de les lesions neurològiques és la causa principal de la cronicitat en aquestes afectacions. Als anys noranta i a la primera dècada del nostre segle es parlava d'irreversibilitat d'aquest tipus de lesions. Tanmateix, la neuroregeneració, la creació o reparació de les neurones, permet persistir en l'esperança d'una cura per lesions de la medul·la espinal o del cervell.

Els descobriments científics dels últims anys, han col·locat l’expectativa tan alta, que la pregunta ja no és si serà o no serà possible, sinó quan estaran disponibles i com es restabliran les funcionalitats perdudes després d’una lesió neurològica, com ara una lesió medul·lar, o un dany cerebral.

Als anys 90 es va posar de manifest la capacitat de les neurones per regenerar-se in vitro. Després, es va poder identificar que aquesta capacitat persisteix in vivo. Des d'aleshores es busca entendre el significat biològic que aquest fet té en el sistema nerviós i com es produeix aquesta neurogènesi, amb l'expectativa de poder modular-ho i fer-ho servir per afavorir la recuperació de les lesions neurològiques i dissenyar tractaments curatius. D'altra banda, els models animals apunten a la viabilitat científica de la hipòtesi.

Entre els assistents al B·Debate també cal destacar Juan Carlos Izpisúa, director del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona (CMRB); Daniel P. Lammertse, un dels investigadors amb més experiència i prestigi internacional en teràpies avançades en la regeneració de la lesió medul·lar i director de la Unitat de Lesionats Medul·lars del Craig Hospital; John Steeves, professor de Neurociències a la University of British Columbia (Canadà) i director de l’ICORD (Col·laboració Internacional per a Descobriments Reparatius de la Lesió Medul·lar) i d’SCOPE (Repte Cooperatiu per Millorar el Pronòstic de la Lesió Medul·lar); Alvaro Pascual Leone, professor de neurologia a l'Escola de Medicina de Harvard i director del Centre Berenson-Allen per a l'estimulació cerebral no invasiva, i Joan Vidal, cap de la Unitat de Dany Cerebral de l’Institut Guttmann.

Jornades tècniques de l'Institut Guttmann

Com a punt de partida d'aquests debats, el dia 22 d'octubre, l’Institut Guttmann organitza les XXV Jornades Tècniques sota el títol Neuroregeneració. On som? Què hem d'esperar? obertes a tot el públic. La jornada, que estarà moderada per Jorge Wagensberg, director científic de la Fundació "la Caixa", oferirà un debat científic amb quatre experts internacionals en neurociències. Posteriorment, tindrà lloc la presentació del llibre Niños con traumatismo craneoencefálico. Guía para padres, que comptarà amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, i amb el testimoni de pacients i familiars afectats per aquesta patologia neurològica.

El debat es pot seguir a Twitter @BDebate a través de l'etiqueta #BDebate

Organitzadors:
      
Col·laboradors: